F
N N.
M
N N.

Kerstin ? N. Född omkring 1545 [1] .
Gift.
Lars ? Hansson. Död omkring 1565.

Ingrid Larsdotter. Död 1580-10-08.
Elin Eriksdotter. Död 1580.
Britta Larsdotter.
Karin Larsdotter. Död 1637-01.. i Linköpings domkyrkoförs (E).
Utom äktenskap Trolovad.
Hans ? Birfelt. Död omkring 1566 i Livland, Reval [1] .

Anna ? Hansdotter. Född omkring 1566 [2] .
Död 1608-01-23 i Linköpings domkyrkoförs (E) [2] .
Utom äktenskap.
Mårten Beijer.
Staffan Mårtensson.
Gift.
Sveno Laurentii. Död 1584.

Levnadsbeskrivning

Född omkring 1545 [1] .
En tvist uppkom i samband med att Kerstins dotter från hennes första äktenskap med Lars Hansson Brask, Karin Larsdotter, hade avlidit i Linköping och då hon inte hade några egna bröstarvingar, hade hon i sitt testamente angivit sin halvsyster Anna Hansdotters barn som arvingar. Det fanns dock annan släkt på mödernet, vilka besvärade sig inför rätten angående vilka som var närmast att ärva Karin, hennes halvsyster eller släkten på mödernet. Som en del i denna process var Erik Gunnarsson (Ericus Gunnari) inkallad till rådhusrätten i Linköping den 1 december 1641, där han kunde lämna detaljerade uppgifter om Kerstins olika barnkullar. Erik Gunnarsson var gift med Karin Larsdotters halvsyster Anna Hansdotter och således svåger till Karin. Stadsskrivaren i Skänninge, Hans Pedersson som förde talan åt Sven Staffansson i Norra Karleby, Anders Jönsson i Nederlösa, Elin Haraldsdotter och Per Iversson, framkallar två vittnen som påstår sig ha hört att hustru Anna inte var född av äkta säng. Dessa två vittnen lyckas dock inte övertyga rätten om att hustru Kerstin och Hans Birfelt inte varit trolovade då dottern Anna föddes. Rätten avslutades med att nya vittnen skulle kallas in nästföljande måndag, men att målet skulle ha tagits upp igen har aldrig påträffats. Antingen kom parterna till någon typ av förlikning, eller så har de kärande i målet inte lyckats skaffa fram tillräckligt med bevis för en fortsättning. Föräldrarna Hans Birfelt och hustru Kerstin borde sålunda kunna ses som trolovade då Anna Hansdotter föddes.

Henrik Mose'n refererar här till Linköpings rådhusrätt AIa:3: 519-520 och 538-543.

Henrik Mose'n har i sin uppsats "Hustru Kerstin i Vist och hennes fyra män" i Släkforskarnas Årsbok 2004, gjort en grundlig genomgång av denna arvstvist och de inblandade personerna.

Likaså har Tommy Petre' i sin uppsats "Brasksläkten i Linköping" i Släktforskarnas Årsbok 2010 tillfört ytterligare kunskap kring personerna i processen genom att bl.a. studera Stockholms stads tänkeböcker.

Refererande till ovanstående uppsatser har jag här lagt in släktbanden till Brask i Linköping, via Karin Larsdotters halvsyster Anna Hansdotter, vilken var gift med Erik Gunnarsson. Anna och Eriks dotter Margareta Eriksdotter blev gift med Ericus Laurentii i hans första äktenskap. Han gifte om sig efter hustruns död omkring 1633 med Sara Persdotter. Ericus Laurentii Brask och hustrun Sara Persdotter är föräldrar till Tullnären vi Skillingmarks tullkammare, Samuel Brask.

 

Källor

  1. Hustru Kerstin i Vist och hennes fyra män - Henrik Mosén Släktforskarnas Årsbok 2004
  2. Gravsten i Linköpings domkyrka

Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister